Neem je id-kaart, paspoort of rijbewijs mee. (zonder id geen fotoshoot)
Zorg ervoor dat als je jonger bent als 18 jaar 1 van je ouders meekomt.
Neem meerdere setjes kleding (indien gewenst ook bikini en lingerie) schoenen en sieraden mee.
Je zorgt zelf voor je make-up en haar. (of je neemt je eigen visagiste mee)
Kom op tijd. Ben je toch verhinderd meld dit dan vroegtijdig af op de contact site.
Bij tfp shoots vraag ik een borg van 20,00 euro deze krijg je tijdens de shoot weer terug.
(dit is omdat  modellen soms niet komen opdagen op de gemaakte afspraak)
Shoots waarbij je te laat of geheel niet komt opdagen breng ik in rekening.
Ook al is dit op basis van TFP = Time for prints. (gratis)  70 euro per dag deel.
Je mag altijd iemand meenemen, maar doe dit in overleg.
Een fotoshoot neemt ongeveer 3 a 4 uur in beslag.
De foto’s worden na bewerking via wetransfer toegestuurd.

TIPS VOOR (BEGINNENDE) MODELLEN

De laatste tijd krijg ik steeds meer met modellen te maken voor fotoshoots.
Met mijn ervaringen tot nu toe heb ik een aantal tips opgesteld voor modellen.
Volgens mij allemaal nuttige tips waarbij het geen kwaad kan ze even door te nemen.
Aanvullingen zijn natuurlijk van harte welkom.

BEPERK JE PORTFOLIO

Beperk de foto’s in je portfolio tot alleen de echte topfoto’s. Wanneer je honderden foto’s in je portfolio hebt zal bijna niemand ook echt de tijd nemen je portfolio geheel door te nemen. Daarnaast is de kans groot dat er dan ook een aantal minder mooie foto’s tussen zitten. Zorg voor veel variatie met verschillende kleding, poses en gezichtsuitdrukkingen. Laat eventueel een goede fotograaf kritisch naar je portfolio kijken. Meestal let een fotograaf op andere dingen. Selecteer na een shoot één of twee foto’s die jij het beste vindt en voeg die toe aan je portfolio (mits ze beter zijn dan wat je reeds hebt). Gebruik geen twee foto’s in dezelfde pose of met dezelfde lichtomstandigheden. Kies gewoon de beste van de twee.

KEN JE VAKGEBIED

Als model hoor je natuurlijk te weten wat er speelt in het modewereldje. Probeer op de hoogte te blijven van de laatste trends, populaire designers en fotografen. Wanneer je een afspraak hebt met een fotograaf kun je van te voren zijn site bekijken zodat je bekend bent met zijn stijl van werken. Bij de sessie kun je dan ook aangegeven welke foto’s van de fotograaf je aanstaan en welke niet.

ZORG VOOR EEN EIGEN SITE

Zorg voor een eigen website. Wel zo handig voor mensen die in je geïnteresseerd zijn. Op je site kun je een portfolio kwijt, wat vertellen over jezelf, je cv plaatsen en natuurlijk je contactgegevens zodat je bereikbaar bent.

WEES VRIENDELIJK

Wees altijd vriendelijk, en vooral niet arrogant. Eigenlijk vanzelfsprekend natuurlijk. Let ook op email contact, gebruik een aanhef (Beste …,) en afsluiting (Met vriendelijke groet, …) in je email contacten. Vaak is dit het eerste contact en je wilt dan natuurlijk graag gelijk een goede indruk achterlaten. Bedank voor interesse in jouw als model, zelfs wanneer je de fotograaf alleen maar te vertellen hebt dat je geen behoefte hebt aan een fotoshoot met hem of haar.

WAT IS JE NIVEAU

Kijk realistisch naar het niveau van jezelf als model. Als beginnend model moet je een portfolio opbouwen. Hiervoor kun je mooi gebruik maken van zogenaamde TFP (Time For Print) sessies. Dit betekent dat het model tijd beschikbaar stelt (zich laat fotograferen dus) in ruil voor foto’s (of een CD). Vraag niet te snel geld voor bijvoorbeeld reiskosten. Een fotograaf heeft vaak duizenden euro’s gestoken in zijn apparatuur en investeert ook zijn tijd voor jouw foto’s. Voor de fotograaf is het TFP handig om te oefenen en leuke ideeën uit te werken. Wanneer je echt iets te bieden hebt als model kun je natuurlijk wel een bedrag vragen voor je inzet. Ook als de foto’s gebruikt worden in een commerciële opdracht mag je natuurlijk een vergoeding vragen. Verwacht niet dat je na drie TFP opdrachten gelijk geld kunt gaan vragen.

WERK MET EEN CONTRACT

Zorg dat vooraf duidelijk is dat je alleen werkt wanneer er een contract is. Dit lijkt wellicht in eerste instantie niet belangrijk, maar het kan veel problemen achteraf voorkomen. Vraag of ze je per email alvast het contract kunnen opsturen zodat je het vast kunt doorlezen (eventueel ook door bijvoorbeeld je ouders). Wanneer je zelf niks ontvangt voor de shoot is het niet meer dan eerlijk dat de fotograaf jouw foto’s ook niet commercieel mag inzetten. Aan de andere kant kun je geen hoge vergoeding verwachten wanneer de fotograaf zelf niks of maar een paar tientjes verdient aan de foto’s. Ook jij als model mag je foto’s niet zomaar verkopen. Het is gebruikelijk dat je TFP shoots mag gebruiken voor je portfolio, zowel voor de fotograaf als voor het model. Doe geen dingen die je niet wilt. Besluit voor een sessie waar je grenzen liggen en passeer die niet. Mocht je toch verder willen gaan dan kun je daarmee wellicht beter wachten tot een volgende sessie. Helaas zijn er nog altijd ‘fotografen’ die vooral graag een (half)naakte vrouw voor de camera willen. Laat je niet ompraten. Vraag of er iemand mee mag komen, als dit niet toegestaan is sowieso niet naar die fotograaf gaan.

OEFEN POSES EN UITDRUKKINGEN

Kijk naar de poses op foto’s die je zelf mooi vindt en probeer deze na te doen. Oefen ook uitdrukkingen en emoties zoals verliefdheid, boos zijn, verbaasd, geschrokken. Een goed model kan de verschillende emoties gemakkelijk uitbeelden. Bewaar foto’s die je tegenkomt (zowel van internet als uit magazines). Je kunt deze poses jezelf dan ook eigen maken en eventueel de voorbeelden meenemen naar een fotograaf om voor ideeën te zorgen.

DE JUISTE KLEDING

Zorg voor bijzondere kleding. Een topje en een spijkerbroek kan leuk zijn, maar exotische kleding maakt een foto vele malen interessanter om naar te kijken. Denk aan designerkleding en dergelijke. Kijk eventueel naar de mogelijkheid kleding te lenen of te huren voor een shoot. Denk ook aan accessoires zoals sieraden, (zonnen) bril, hoed of muts en dergelijke. Let erop dat je voor een shoot niet te strakke kleding draagt. Dit kan eventueel vervelende strepen achterlaten op je huid (strakke sokken, strakke bh, en dergelijke).

MODELLENBUREAU’S

Wil je door kunnen breken in het wereld dan moet je je natuurlijk aanmelden bij modellen en/of castingbureaus. Soms wordt hier geld voor gevraagd. Ik zou afraden dit te doen tenzij het een gerenommeerd modellenbureau is. Op fora waar modellen elkaar ontmoeten kun je ontdekken welke bureaus te vertrouwen zijn.

WISSEL JE POSES

Neem tijdens een shoot na elke foto een andere pose aan tenzij de fotograaf het anders aangeeft. Een minimale verandering per foto is voldoende. Draai je hoofd een paar graden of kijk weg van de fotograaf of juist weer naar de fotograaf toe. Zo kan de fotograaf achteraf de beste uitzoeken. Constant dezelfde blik en pose levert ook constant dezelfde foto’s op.

7 TIPS

VOOR HET OPSTUREN VAN FOTO’S NAAR EEN MODELLENBUREAU (MET DANK AAN MODELLENSPOT.NL)

 

1. MAAK FOTO’S RECHT VAN VOREN

 

Het beste is om foto’s recht van tevoren te maken, omdat het modellenbureau dan het beste een indruk van je kan krijgen. Maak foto’s van je gezicht en foto’s waar je met je hele lichaam opstaat. Je kunt daarnaast ook nog foto’s maken van beide zijden van je gezicht.

2. TREK KLEDING AAN WAARIN JE FIGUUR GOED TE ZIEN IS

 

Het is belangrijk dat het modellenbureau kan zijn hoe je lichaam eruit ziet. Trek daarom kleding aan waarin je figuur goed zichtbaar is. Eenvoudige kleding is voldoende, zoals een spijkerbroek en een strak hemdje.

3. MAAK FOTO’S BIJ DAGLICHT

 

De foto’s zijn het duidelijkst als je ze maakt bij daglicht. Maak de foto’s dus overdag en doe de gordijnen helemaal open. Je kunt het beste ook in de buurt van het raam gaan staan. Het is natuurlijk ook mogelijk om de foto’s gewoon buiten te maken!

4. ZORG VOOR EEN RUSTIGE ACHTERGROND

 

Op de foto’s moet jij duidelijk te zien zijn. Als er veel troep in beeld ligt, kan dit erg afleiden. Zorg daarom voor een rustige achtergrond. Het hoeft er niet helemaal professioneel uit te zien, je kunt gewoon bij een effen muur gaan staan.

5. MAAK FOTO’S WAAROP JE LACHT

 

Het modellenbureau wil graag weten of je mooi kunt lachen en of je mooie tanden hebt. Daarom is het van belang dat je foto’s maakt waarop je lacht! Heb je een beugel? Maak dan ook foto’s waarop je lacht en vermeld in de mail naar het modellenbureau wanneer de beugel er naar verwachting uit mag.

6. ZORG ERVOOR DAT DE VORM VAN JE GEZICHT GOED ZICHTBAAR IS

 

Het is verder belangrijk dat het modellenbureau de vorm van je gezicht kan zien op de foto’s. Heb je lang haar? Zorg er dan voor dat dit niet voor je gezicht valt. Het beste is om je haar in een staart te doen of houd het met je handen achter je hoofd vast.

7. MAAK FOTO’S VAN PIERCINGS OF TATTOOS (ALS JE DIE HEBT).

 

Als je piercings of tattoos hebt, wil een modellenbureau dat graag weten. Maak hier dan ook foto’s van en zorg ervoor dat ze op deze foto’s goed zichtbaar zijn.

Het is niet noodzakelijk om professionele foto’s op te sturen naar een modellenbureau. Toch is het vaak wel beter om professionele foto’s te versturen en te laten zien dat je al een portfolio hebt opgebouwd. Op Modellenspot kun je diverse fotografen vinden die jou gratis kunnen fotograferen. Zo kun je beginnen met het opbouwen van je portfolio. Ook kun je via ons platform opdrachten krijgen als model!